15 abril 2015

A.D. ( El 9 Nou Osona ), Vic 13-04-2015 , Serge Latouche: “No s’ha de créixer per créixer; cal trobar el sentit del límit”

Conferència multitudinària a Vic del pare del decreixement

Serge Latouche

A.D.

L’economista i filòsof Serge Latouche, ideòleg del concepte de decreixement, va fer, divendres al vespre, una conferència a Vic organitzada pel Fòrum de Debats. Sota el títol “El decreixement com a solució a la crisi”, Latouche, que va omplir a vessar l’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, va defensar la tesi que la dicotomia creixement-austeritat no és vàlida i va apostar pel decreixement com a recepta: “La societat ha estat fagocitada per l’economia i l’objectiu no ha de ser créixer per créixer. Cal trobar el sentit del límit i buscar la manera de tenir major benestar”.

Traduït del francès al català per Pep Palau, Latouche va fer una crítica dels abanderats del rellançament econòmic, posició defensada per Barack Obama; de l’austeritat, estratègia sostinguda per Angela Merkel, i de la via intermèdia, personificada per Christine Lagarde.

Va advocar pel decreixement tot i reconèixer que la proposta “no té ni aliats polítics ni teòrics”. “Per sortir de la crisi, no s’ha de ser economista, sinó filòsof”, va dir Latouche, precedit en la seva intervenció per Santiago Vilanova i secundat per Jean-Louis Prat. Partidari de la desmundialització, va constatar que les velles polítiques keynesianes per fomentar el creixement no són sostenibles en un planeta amb recursos limitats, que l’austeritat no condueix enlloc i que ara és l’hora del decreixement.

“No és una alternativa; és un motlle que s’ha d’adequar a la situació de cada indret”, va raonar. Aquest motlle passa per canviar els valors de la pobresa, de l’abundància o de la forma de produir per reduir la petjada ecològica, evitar el sobreconsum i conjugar verbs com reutilitzar, reciclar, reduir o redistribuir.
Per exemple, redistribuir el treball: “Treballar menys per viure millor”. L’acte es va cloure amb un ric col·loqui.