13 febrer 2018

Ramon Franquesa: “Abans que al fons de pensions, guardeu els diners sota el matalàs!”. El 9 Nou, edició en paper del 12 de febrer de 2018.

La xerrada del Fòrum de Debats va omplir l’Antiga Caixa Manlleu divendres al vespre L’economista Ramon Franquesa posa llum al futur de les pensions. Ester Torras

 La conferència que va impartir l’economista Ramon Franquesa divendres a l’Antiga Caixa Manlleu, en el marc del Fòrum de Debats, va demostrar que el tema de les pensions és un dels que més preocupa la ciutadania. La intervenció del professor d’Economia Mundial a la Universitat de Barcelona, expert en recursos renovables i economia social, va desmentir molts dels arguments que circulen sobre la sostenibilitat del sistema públic de pensions i va resoldre moltes de les incògnites que tenien els presents a la sala, plena a vessar. Un dels motius que sembla tenir més força per justificar la insostenibilitat d’aquest sistema des d’alguns sectors de l’economia és que vivim més anys. “Aquest argument purament demogràfic és fals, ja que l’esperança de vida va augmentar molt als anys 50 amb la irrupció dels antibiòtics i, per contra, les pensions augmentaven”, explicava Franquesa. Una de les qüestions més transcendentals per l’economista és l’augment de la productivitat a nivell global mentre que els salaris no paren de disminuir: “Precaritzant el sistema laboral, busquen rebentar el sistema, en comptes de fer-lo sostenible”. Les pensions privades són una alternativa? “No”, va respondre contundent Franquesa a la qüestió més controvertida, posant els Estats Units com a exemple, que tenen un forat real del sistema de pensions de 3,85 bilions de dòlars. A part que, segons les xifres, sols “un 10% dels treballadors pot pagar-se un fons de pensió privat.” Franquesa també va subratllar que “els diners del sector privat no creen riquesa real” i, en comptes d’invertir- se en educació o sanitat, com es fa des del sector públic, “es destinen a l’especulació”, com va passar amb la bombolla immobiliària o amb la febre actual dels bitcoins. “Abans que al fons de pensions, guardeu els diners sota el matalàs!”, exclamava l’expert.

Hi haurà pensions? 
E.T.

“Tenim recursos suficients per garantir el sistema públic de pensions i també tenim gent molt preparada, però hi ha una minoria poderosa que imposa els seus interessos a la gran majoria”, assegurava Franquesa, també activista compromès en plataformes com la Marea Pensionista, sorgida a Catalunya l’any 2011. Revaloritzar el sistema, després de les reduccions aprovades al Pacte de Toledo, és una de les prioritats. En xifres de l’expert, quan una persona es jubili cobrarà un 13% menys de mitjana, i al final de la seva vida, quan més recursos necessita, un 40% menys. “Ens volen fer tornar al segle XIX, quan deixar de treballar volia dir morir-se de gana”, deia Franquesa. D’altra banda, l’expert assegurava que allargar l’edat de jubilació dos anys més “no té sentit quan vivim en un país amb milions d’aturats”. Davant d’aquestes xifres alarmants, Franquesa va cloure la xerrada de forma esperançadora: “La bona notícia és que salvar el sistema públic de pensions està a les nostres mans. Mobilitzem-nos i expliquem- ho al nostre entorn”.