Agenda

31 gener 2014

Pedro Montes : Sortir de l’Euro.

A càrrec de Pedro Montes, ecobomista, exmembre del Servei d'Estudis del Banc d'Espanya i autor del llibre " Historiainacabada del euro", entre altres obres.

Es tracta d’un tema polèmic i poc tractat en els mitjans de comunicació i, en aquest acte, el conferenciant defensarà la sortida de l’euro com la manera menys dolenta d’abordar la crisi. Pensar en la sortida de l’euro provoca pànic en la classe dirigent i en bona part de la població. Fins i tot s’esgrimeix per atemorir els catalans davant una eventual independència. El propi Artur Mas, quan s’entrevistà amb el president de Llombardia, deia que “Catalunya no sortirà de l’euro passi el que passi amb el seu estatus polític”. Pedro Montes va ser dels primers, o el primer, en advertir les greus conseqüències que es derivarien de sumar l’entrada en l’euro amb una construcció europea sobre bases purament mercantils. La disjuntiva que proposa és continuar la marxa cap a “l’infern” o recuperar la moneda pròpia i un banc central com a eines per a afrontar la crisi. Acostuma a presentar les seves tesis pensant en l’Estat espanyol però poden extrapolar-se a un Estat català i, per a ell, sortir de l’euro és la millor opció davant la barbàrie ja que, potser, com deia Walter Benjamin, les revolucions no són les locomotores de la història sinó “la manera amb què la humanitat que viatja en el tren tiba del fre d’emergència”.

La conferència anirà a càrrec de Pedro Montes, economista i que va treballar al Servei d’Estudis del Banc d’Espanya fins al 2002. Fou professor de Teoria Econòmica a les Universitats Complutense i Autònoma de Madrid. És President de l’associació políticocultural “Socialisme XXI” i membre del “Frente Cívico-Somos Mayoría”. Autor de nombroses publicacions, els seus títols més significatius són “El desorden neoliberal” (1996), “La historia inacabada del euro” (2001), “Golpe de Estado al Bienestar”, entre molts altres. El seu darrer llibre és “Qué hacemos con el euro”, escrit conjuntament amb altres autors.

Lloc: Auditori de la Fundaió Antiga Caixa Manlleu - Rbla. Hospital,11 - Vic

Horari: A les 8 del vespre

Preu: Entrada lliure

Document: Fitxa de l'acte (58.50 kb)