Agenda

5 novembre 2021

Stefano Cingolani i Xavier Camprubí: Conspiració contra Catalunya: La pseudohistòria i el menyspreu pel nostre passat

A càrrec de Stefano Cingolani, historiador, Doctor en filologia romànica per l'Universitat de Sapienza de Roma, i de Xavier Camprubí, historiador, professor d'Història moderna a la UAB.

Després de les restriccions degudes a la Covid-19  @ForumDebatsVic

reprenem  l’activitat presencial AL SUCRE!!!  Aquest Divendres 5 novembre a les 8 del vespre

D’uns anys ençà ha proliferat un discurs que pretén demostrar que la censura imposada per Castella hauria aconseguit esborrar la petjada catalana de la història, ocultant l’origen de personatges com Miguel de Cervantes, Cristòfor Colom o Leonardo da Vinci. D’altra banda, des del nacionalisme espanyol es volen demostrar falsedats com que Catalunya era un simple comtat del regne d’Aragó o que en la Guerra de Successió els catalans no van lluitar per defensar els seus privilegis i llibertats. Els historiadors ponents parlaran sobre el fenomen de la pseudohistòria a Catalunya, posant de relleu la manipulació que porten a terme aquells que formulen aquestes interpretacions, mancades, segons el seu parer, de tot fonament i del més mínim rigor científic. Són coautors del llibre Pseudohistòria contra Catalunya. De l’espanyolisme a la Nova Història, publicat per Eumo el 2020,que va obtenir un notable ressò de crítica i vendes.

Stefano Cingolani (Roma, 1956) és historiador, doctor en Filologia Romànica per la Universitat La Sapienza de Roma i la seva recerca s’ha centrat en l’edat mitjana a Catalunya, tant en l’àmbit literari com en l’històric, i s’ha ocupat de l’estudi de les cròniques, biografies de personatges de l’època i de la formació de la identitat catalana medieval. Actualment és investigador del projecte europeu “Ioculator seu Mimus. Performing Music and Poetry in Medieval Iberia”.

Xevi Camprubí (Tona, 1965) és historiador, doctor en Història per la Universitat de Barcelona i professor d’Història Moderna i d’Història del Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. . La seva recerca se centra en la premsa i la impremta, la comunicació, les xarxes de correu i l’alfabetització en l’època moderna.

 

Lloc: Auditori El Sucre - Plaça 1 d'octubre - Vic

Horari: A les 8 del vespre

Organitzador: Fòrum de Debats

Preu: Entrada lliure