Agenda

2 octubre 2015

Xavier Doménech : Hegemonies. Processos polítics i dinàmica nacional.

A càrrec de Xavier Domenech, historiador, comissionat d' Estudis Estratègics i Programes de Memòria Històrica de l'Ajuntament de Barcelona.
Vivim en un moment de crisi de legitimitat del sistema, i de profunda transformació econòmica, social i cultural que va de l’escala global a la local. Una de les mostres més clares d’aquesta crisi es dóna en el terreny de l’hegemonia cultural i política i els diversos intents de rearticular-la. En el nostre cas parlem en aquest sentit d’una triple crisi: democràtica, social i nacional. Triple crisi que s’abordarà en aquesta conferència, més enllà de la seva situació política concreta.

Xavier Domènech és doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, de la qual n’és professor. Ha treballat en els camps de la planificació estratègica, de l’avaluació de polítiques públiques, anàlisi social, cultural i política i projectes memorialístics. Va coordinar els projectes “Memòria del futur. Bases per al Pla Estratègic del Memorial Democràtic (2011-2015)”, “Quan plovien bombes” (2006-07), “La memòria dels bombardeigs” (2009). Podríem destacar les seves publicacions “Hegemonies. Crisi, moviments de resistència i processos polítics” (2014), “Classe obrera, antifranquisme i canvi polític” (2008), “Lluita de classes, dictadura i democràcia” (2011), “Quan plovien bombes. Els bombardeigs de Barcelona i la Guerra Civil” (2008), entre moltes altres. També ha participat en projectes d’investigació universitària com “Transformacions Jurídico-Polítiques suscitades per la mundialització en l’àmbit de la democràcia i dels drets humans. Formes de participació i zones d’exclusió en l’exercici dels drets” (2008-2010). Ha tingut una participació destacada en el moviment “Procés constituent” i va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona d’Història el 2006. Des fa pocs mesos exerceix com a comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Barcelona.

Lloc: Fundació Antiga Caixa Manlleu - Rambla de l'Hospital, 11 - Vic

Horari: a les 8 del vesre

Organitzador: Fòrum de Debats

Preu: Entrada lliure