Últimes activitats

EDUCACIÓ I CRISI DE LES HUMANITATS

A càrrec de Jordi Llovet

Jordi Llovet, a part de catedràtic emèrit de Literatura Comparada de la Universitat de Barcelona, és crític de literatura, filòsof, traductor, assagista i, durant tretze anys, crític de música clàssica al diari “La Vanguardia”. Llicenciat en Filologia Romànica el 1971 i expedientat per raons polítiques, va marxar després a Londres, Frankfurt, París, Bolonya, Berlín, Varsòvia … Doctor en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona (1975), impartirà classes en aquesta Universitat d’Estètica, Literatura Catalana, Crítica Literària, Teoria de la Literatura … . El 1976 va ser un dels fundadors del Col·legi de Filosofia de Barcelona, del qual en serà president del 1984 al 1989 i coordinador de la Càtedra Barcelona-Nova York. Cofundador, també, de l’Institut d’Humanitats, n’ha estat director de l’Àrea de Literatura i de Relacions Internacionals. Membre de nombroses institucions internacionals, especialment de l’àrea germànica. Autor de diverses obres com Por una estética egoista (1978), premi Anagrama d’Assaig, De l’amor, el desig i altres passions (1980) o Frontera i perill (1987). Des de la seva primera traducció al català de La transformació (1978), de Kafka, ha traduït amb gran reconeixement grans autors de la literatura , especialment francesa i alemanya, com Rilke, Musil, Mann, Hölderlin, Flaubert, Valéry, Voltaire o Baudelaire, per la traducció de Les flors del mal (2007) va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona de Traducció. Ha dirigit, també, la traducció espanyola de l’obra completa de Franz Kafka.
Des de fa temps, escriu un article setmanal de cultura literària universal al suplement dels dijous “Quadern” del diari “El País”.

Últimament ha manifestat públicament el seu desacord amb la política educativa catalana i espanyola i s’ha mostrat molt crític amb l’aplicació prevista de l’anomenat Pla de Bolonya.

La conferència tractarà de la relació entre l’Educació i les Humanitats, l’evolució històrica de l’Humanisme des de la Grècia antiga fins a l’actualitat, les conseqüències socials de la davallada de l’estudi i valoració de les Humanitats en els canvis socials i de mentalitats que s’han esdevingut en els últims anys i el rerefons polític de la qüestió.

17 d'abril de 2009. 20'00h. Museu de l'Art de la Pell

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*