Últimes activitats

Josep Maria Trigo: Reptes del segle XXI: Aprendre a desviar asteroides i pal·liar el canvi climàtic

Conferència el divendres 27 de maig de 2022, a l'auditori Marià Vila d'Abadal de l'Edifici El Sucre. Acte presentat i moderat per Imma Reixach. A càrrec del Dr. Josep Maria Trigo Rodríguez, astrònom, astrofísic i divulgador científic.

 

Encara que el humans moltes vegades romanem aliens a l’entorn còsmic on hem nascut, i preferim viure en una societat consumista i llunyana de les necessitats de la gent, és precís fomentar el coneixement científic. La Terra és colpejada contínuament per petits asteroides de mida mètrica, i cada segle podria haver un impacte amb un cos de les dimensions de l’objecte que va produir l’impacte de Tunguska. L’equip científic de la missió DART de NASA, del que n’és membre, el proper mes de setembre té previst realitzar, per primera vegada en la història, el desviament d’un asteroide per aprendre a tenir un paper actiu en el desviament d’objectes potencialment perillosos.

L’impacte de grans asteroides ens ha deixat claus en el registre estratigràfic de les conseqüències dels canvis climàtics sobtats i poden ajudar-nos a comprendre millor la fragilitat de la nau Terra, particularment en vista de l’escalfament global que les nostres accions sobre el medi ambient provoquen.

Josep Maria Trigo Rodríguez és doctor en Astrofísica per la Universitat de València (2002) amb estades repetides a l’Observatori d’Ondrejov a la República Txeca. Entre 1999 i 2003 va ser professor associat de Física i Termodinàmica a la Universitat Jaume I on va impartir tècniques de laboratori físic. Entre 2003 i 2005 va ser investigador postdoctoral al Centre d’Astrobiologia de la NASA i a l’Institut de Geofísica i Física Planetària de la Universidad de Califòrnia en Los Angeles (UCLA, EUA) on es va especialitzar en meteorits primitius (condrites) i el seu paper en la formació de planetes i el transport d’aigua de la mà del Prof. John Wasson. Tornà a Catalunya l’any 2005 per treballar a l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC) on el 2009 va guanyar la plaça de científic titular del CSIC tot creant el Grup de Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries.

Ha participat en diverses missions espacials: membre de l’equip d’examen preliminar de la missió Stardust (NASA) que va recuperar mostres del cometa 81P/Wild 2. A aquesta missió va liderar l’estudi de la captura de les partícules a l’aerogel per estimar la seva composició, porositat i consistència. A hores d’ara, és també membre de l’equip investigador de la missió espacial DART (NASA) que posarà en pràctica el primer desviament d’un asteroide: el satèl·lit de l’asteroide binari Didymos el proper mes de setembre de 2022. També forma part de l’equip investigador de la missió HERA (ESA) que planeja visitar posteriorment aquell asteroide per caracteritzar-lo i analitzar les conseqüències de l’impacte de DART. Acaba de publicar el llibre divulgatiu “La Terra en perill: l’impacte d’asteroides i cometes” publicat per Edicions de la Universitat de Barcelona.

Pel que fa a la docència, actualment és professor de dos màsters internacionals (IFAE-CSIC-UAB i Universitat Internacional de València) on imparteix classes d’astrofísica, ciències planetàries i astrobiologia. També és editor en cap de la revista Advances in Astronomy (Hindawi) de John Wiley & Sons i, a més, editor associat d’altres revistes de recerca prestigioses com ara Meteoritics & Planetary Sciences (MAPS) i Galaxies (MDPI). La seva recerca es centra en els processos de formació de cometes, asteroides i meteorits per tal d’aprofundir en la formació de planetes, l’origen de les seves atmosferes, el transport de volàtils als planetes rocosos i l’aparició de la vida. Ha publicat un centenar d’articles de recerca arbitrats en revistes d’alt impacte, una quinzena de llibres i centenars d’articles de divulgació pels quals ha rebut diversos premis, entre ells el de la Fundació BBVA-RSEF 2009. En honor al seu treball de recerca, el Minor Planet Center va anomenar un asteroide de 5 quilòmetres de diàmetre del Cinturó Principal com a: 8325 Trigo-Rodríguez.

 

Filmació de l’Acte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*