Últimes activitats

Rafael Poch-de-Feliu: Els desastres de la guerra d’Ucraïna.

Conferència el divendres 14 d'octubre de 2022, a l'auditori Marià Vila d'Abadal de l'Edifici El Sucre. A càrrec de Rafael Poch-de-Feliu, historiador, corresponsal internacional i autor de diversos llibres sobre Rússia, Xina, Alemanya.

 

La conferència, malauradament de gran actualitat, anirà orientada a comprendre el desastre de la guerra d’Ucraïna, en la qual Rússia té una gran responsabilitat però en què les causes del conflicte transcendeixen la narrativa maniquea-infantil que se’ns ofereix des del ramat mediàtic i polític occidental. Més enllà de la població civil, en primer lloc la ucraïnesa, víctima principal, però també pels perjudicis que la política de sancions occidental suposa i suposarà per a les societats de Rússia i de la Unió Europea, no hi ha en aquesta guerra cap bàndol innocent. Tots són responsables de la seva gènesi i desenvolupament i és legítima i necessària una discussió seriosa entorn de la jerarquia de les responsabilitats. Sense aclarir aquesta jerarquia serà molt difícil assolir una solució negociada i, per tant, augmentarà el risc de catàstrofes de més envergadura. Per exemple, una guerra molt més gran i directa entre potències que disposen d’armes i recursos de destrucció massiva, o una fallida nacional a Rússia, per esmentar-ne només dos aspectes. El que tot això significa en un moment històric en què la necessitat d’una concertació internacional per tal d’afrontar els perills generals de la humanitat, amb la crisi climàtica en primer lloc, és d’un sentit comú elemental. Això justifica l’esment a la idea de desastre i la necessitat de comprendre’l de manera realista.
 

 

Qui ens introduirà en un tema tan complex serà Rafael Poch-de-Feliu, un dels referents mundials més destacat en aquesta qüestió i amb un reconegut prestigi internacional. Rafael-Poch-de-Feliu (Barcelona, 1956), va ser durant trenta-cinc anys corresponsal internacional, la major part dels quals (1988-2008) a Moscou i Pequín per al diari “La Vanguardia”. Els anys setanta i vuitanta va estudiar Història a Barcelona i a Berlín-Oest, va ser corresponsal del rotatiu alemany “Die Tageszeitung” i col·laborador, entre altres, de l’edició espanyola de “Le Monde Diplomatique” i de la revista “DuShu” de Pequín. És autor de diversos llibres sobre Rússia, Xina, Alemanya… com, per exemple, La Gran Transición. Rusia 1985-2002 (Editorial Crítica) del qual aquesta setmana arriba a les llibreries la segona edició, amb un “epíleg ucraïnès” del propi autor, Entender la Rusia de Putin  (Ed. Akal, 2008) o bé La invasión de Ucrania (2022). Ha estat professor de relacions internacionals de la UPF de Barcelona i de la UNED. I col·laborador de Ctxt sota l’epígraf “Imperios combatientes”, manté el blog rafaelpoch.com des d’on es poden seguir regularment les seves anàlisis sobre els principals conflictes del món actual i que són de referència obligada per a tothom que vulgui disposar d’una visió ponderada, ben documentada i allunyada de les visions, sovint tendencioses, dels mitjans de comunicació majoritaris.

 


Filmació de l’Acte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*