Últimes activitats

SILENCIS FORÇATS. LES PERSONES I ELS TRASTORNS MENTALS EN EL DECURS DE LA HISTÒRIA.

A càrrec de: Juanjo Esteban, historiador i tècnic del Museu de Sant Boi de Llobregat. En col·laboració amb la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona dins les activitats entorn del Dia Mundial de la Salut Mental.

La conferència d’avui vol ser una crida contra l’estigma que han hagut de suportar, i suporten encara, les persones amb una malaltia mental i que ha pres diferents formes al llarg de la Història. Se n’analitzaran les principals manifestacions des de la Prehistòria fins a l’actualitat, passant per l’antic Egipte i Mesopotàmia, Grècia i Roma, l’època medieval, l’edat Moderna i la Il·lustració i fins als nostres dies. També es comentarà la relació conflictiva entre ciència i religió referent a aquest tema i, en definitiva, com diu el conferenciant, es mostrarà com “la història de les persones que han patit una malaltia mental és una crònica de maltractaments, de persecucions, d’infàmies i de mort. És la història d’una minoria i, com moltes altres minories, ha estat molt de temps oblidada, amagada i silenciada. És ara el moment de trencar aquest silenci i d’exigir la dignitat d’aquestes persones, ciutadans i ciutadanes de ple dret”.

Joan Josep (Juanjo) Esteban és historiador però es va dedicar a l’arqueologia molts anys. Després va fer un màster en gestió cultural i museologia a la Universitat de Barcelona. L’any 2006 comença a treballar al Museu de Sant Boi de Llobregat i és el responsable del Programa Transversal per a Persones amb Discapacitat i, a partir d’aquí, entra en contacte amb el món de la Salut Mental fins a l’actualitat. Ha estat comissari de diverses exposicions, entre elles la titulada “Silencis forçats” plantejada amb un objectiu de cohesió i de lluita contra l’estigma de les persones amb un trastorn mental. Des d’una concepció innovadora de la museologia, entesa com a una eina de cohesió social, ha anat dissenyant programes i teràpies com la musicoteràpia, artteràpia, teatre terapèutic …aplicats a més de 500 usuaris.

15 d'octubre de 2010

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*