Últimes activitats

Simona Levi: La governança, responsabilitat col·lectiva. Cap a un canvi radical de les regles de joc.

Conferència, divendres 21 d'aril de 2017, a les 8 del vespre, a l'auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rbla. de l'Hospital 11, Vic. A càrrec de Simona Levi, activista social, artista i fundadora de la plataforma Xnet. Acte presentat i moderat per Ramon Gabarrós.

 

La conferenciant va centrar la seva intervenció en desenvolupar els seus plantejaments que parteixen de la base que necessitem una democràcia en què la ciutadania controli les seves institucions i que, per a això, s’han de canviar radicalment les regles de joc. Considera que, si volem ser una societat adulta, la governança ha de basar-se en la possibilitat d’exercir la responsabilitat col·lectiva, no en la confiança cega en un o diversos líders. i pensa que l’apropiació per part de la falsa nova política de les paraules “transparència” i “participació” ha de ser atacada d’arrel abans que frustri el sa esforç de canvi que ha desenvolupat la societat a partir del 15-M. Per a Simona Levi, les noves tecnologies han produït una desintermediació, una anul·lació o canvi de pes contractual entre els intermediaris. Ho han fet amb els productes de cultura i informació, i també amb els intermediaris entre la ciutadania i les institucions. Els partits han quedat totalment obsolets en les seves funcions i estructures i, ara mateix, només serveixen per a cooptar i polaritzar. Ella creu que, en l’era del 15-M, només poden ser un agent més, i de la mateixa importància, que qualsevol altre node en una xarxa de ciutadania activa en molts àmbits: habitatge, sanitat, educació, drets civils, energia, béns comuns.. Tan sols s’haurien d’ocupar de mantenir funcional el curs per tal que les propostes programàtiques de la societat civil organitzada veiessin la llum.

La conferència va anar a càrrec de Simona Levi, nascuda a Itàlia però resident a Barcelona des de fa anys, directora de teatre, dramaturga, estratega tecnopolítica, gestora cultural, artista multidisciplinar amb ús de suports audiovisuals, multimèdia o escenogràfics, investigadora, reportera, docent… Com a activista, els darrers anys s’ha centrat en la cultura lliure, la democràcia digital i l’ús estratègic de les eines digitals per a l’organització, la comunicació tecnopolítica, l’acció col·lectiva, la lluita contra la corrupció de l’Estat i la renovació de la democràcia. Iniciadora de projectes com Xnet o 15MpaRato, que ha obert el judici a la cúpula de Bankia, el 5è banc de l’Estat espanyol, organitza plataformes per a destapar la corrupció i la responsabilitat política de les injustícies econòmiques aquí i a Europa. Va tenir un paper destacat en el moviment 15M des de Barcelona. També ha participat en els moviments pel dret a l’habitatge i l’ús de l’espai públic.  Els seus espectacles s’han representat en teatres i festivals de tot Europa i és autora, entre altres, de l’obra Hazte banquero, que ha contribuït en gran mesura al coneixement i denúncia de l’estafa de les preferents, les targetes black i l’escàndol Bankia i a la victòria jurídica contra la cúpula d’aquest banc. És coautora de diversos llibres i a través de conferències, classes… divulga noves formes de democràcia i impulsa la lluita contra la corrupció. Des del 2017 dissenya i dirigeix el Màster “Drets Civils, Tecnopolítica i cultura digital- Béns comuns, democràcia i comunicació a l’era de la informació” a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona.

 

 

Filmació de la Conferència

 

Filmació d’una part del col·loqui posterior

 

Hi ha una galeria fotogràfica

Enllaç a l’obre de teatre: HAZTE BANQUERO

One comment on “Simona Levi: La governança, responsabilitat col·lectiva. Cap a un canvi radical de les regles de joc.
  1. Ramon G. ha dit:

    Us posem la referència de youtube que ens dóna accés a l’obra de teatre “Hazte Banquero”, de Simona Levi i Sergio Salgado: https://www.youtube.com/watch?v=V5N2gO3cCeA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*