Últimes activitats

Stefano Cingolani i Xavier Camprubí: Conspiració contra Catalunya: La pseudohistòria i el menyspreu pel nostre passat

Divendres, 5 de novembre del 2021 a les 8 del vespre a l'Auditòri del Sucre de Vic ------- A càrrec de Stefano Cingolani, historiador, Doctor en filologia romànica per la Universitat "La Sapienza" de Roma, i de Xavier Camprubí, historiador, professor d'Història moderna a la UAB.

 

Primer acte presencial després de les restriccions degudes a la Covid-19.

 

D’uns anys ençà ha proliferat un discurs que pretén demostrar que la censura imposada per Castella hauria aconseguit esborrar la petjada catalana de la història, ocultant l’origen de personatges com Miguel de Cervantes, Cristòfor Colom o Leonardo da Vinci. D’altra banda, des del nacionalisme espanyol es volen demostrar falsedats com que Catalunya era un simple comtat del regne d’Aragó o que en la Guerra de Successió els catalans no van lluitar per defensar els seus privilegis i llibertats. Els historiadors ponents varen parlar sobre el fenomen de la pseudohistòria a Catalunya, posant de relleu la manipulació que porten a terme aquells que formulen aquestes interpretacions, mancades, segons el seu parer, de tot fonament i del més mínim rigor científic. Són coautors del llibre Pseudohistòria contra Catalunya. De l’espanyolisme a la Nova Història, publicat per Eumo el 2020,que va obtenir un notable ressò de crítica i vendes.

Stefano Cingolani (Roma, 1956) és historiador, doctor en Filologia Romànica per la Universitat La Sapienza de Roma i la seva recerca s’ha centrat en l’edat mitjana a Catalunya, tant en l’àmbit literari com en l’històric, i s’ha ocupat de l’estudi de les cròniques, biografies de personatges de l’època i de la formació de la identitat catalana medieval. Actualment és investigador del projecte europeu “Ioculator seu Mimus. Performing Music and Poetry in Medieval Iberia”.

Xevi Camprubí (Tona, 1965) és historiador, doctor en Història per la Universitat de Barcelona i professor d’Història Moderna i d’Història del Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona. . La seva recerca se centra en la premsa i la impremta, la comunicació, les xarxes de correu i l’alfabetització en l’època moderna.

 

 

Filmació de l’Acte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*