Últimes activitats

Alberto Fernández Liria i Edgar Vinyals: Psiquiatria i ideologia.

Conferència, divendres 26 d'octubre de 2018, a les 8 del vespre, a l'auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rbla. de l'Hospital 11, Vic. A càrrec de Alberto Fernández Liria, psiquiatre, director de l'Àrea de Gestió Clínica de Psiquiatria i Salut Mental de l'Hospital "Príncipe de Asturias" i professor de la Universitat d'Alcalà, i Edgar Vinyals, integrador social i president de la Federació VEUS. Presentació dels conferenciants a càrrec d'Àngels Bardají. Acte introduït i moderat per Joan López. En col·laboració amb Osonament amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental.

 

Alberto Fernández Liria, un dels psiquiatres més innovadors i compromesos de l’Estat espanyol, defensa que els canvis en les teories i pràctiques psiquiàtriques no ´són resultat d’avenços en les teories o instruments de la Psiquiatria sinó dels canvis en les societats on treballen. La teoria psiquiàtrica no seria res més que la ideologia -en el sentit de falsa consciència que donava Marx a aquest terme- justificadora de les pràctiques reclamades per la societat. Tot això vist des d’una perspectiva històrica, del segle XIV fins als nostres dies, ens permet mostrar les contradiccions de la pràctica psiquiàtrica i pensar en possibles alternatives. Tant Fernández Liria com Edgar Vinyals ens parlen des de la reflexió però, sobretot, a partir de la seva experiència quotidiana en aquest àmbit.

La conferència ens mostra dues visions de la realitat de la Psiquiatria actual. La d’Alberto Fernández Liria, prestigiós psiquiatre reconegut en molts països i obres traduïdes a diverses llengües, director de l’Àrea de Gestió Clínica de Psiquiatria i Salut Mental de l’Hospital “Príncipe de Asturias” i professor de la Universitat d’Alcalá. Involucrat en els moviments de transformació de l’assistència psiquiàtrica des del 1980, ha participat en la transformació de l’Hospital Psiquiàtric de Leganés en una xarxa de serveis comunitaris, així com en la xarxa de serveis de salut mental d’Alcalá de Henares. Interessat especialment en el camp de la psicoteràpia i altres intervencions psicosocials, ha desenvolupat una tasca clínica docent i d’investigació i ha intervingut en la protecció dels drets humans de les persones diagnosticades de trastorns mentals en diversos països i en situacions de violència o conflicte armat. El 1995 fou ferit greument en l’atemptat contra la seu de Metges del Món a Bòsnia. Ha publicat una gran quantitat d’articles i llibres, l’últim dels quals porta per títol “Locura de la psiquiatría. Apuntes para una crítica de la Psiquiatría y la ‘salud mental'” (2018) que ha tingut un important ressò. Aquesta visió serà completada per Edgar Vinyals, integrador social, director de l’associació SARAU i president de la federació VEUS, que aportarà la mirada de la primera persona, l’experiència de trastorn en salut mental, sobre el mateix tema i ho il·lustrarà amb la seva experiència com a conegut activista entorn d’aquestes qüestions.

 

Filmació de l’Acte

 

Hi ha una galeria fotogràfica. Cliqueu aquí per accedir-hi

 

One comment on “Alberto Fernández Liria i Edgar Vinyals: Psiquiatria i ideologia.
  1. Nuria Prat Bau ha dit:

    Bona tarda
    M’agradaria està subscrita i rebreinformació de les vostres activitats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*