Últimes activitats

L’Estat del benestar en temps de crisi

Vicenç Navarro, catedràtic de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i professor de Polítiques Públiques a la Universitat Johns Hopkins de Baltimore, Estats Units d'Amèrica.

L’Estat del benestar creat amb la idea de garantir els serveis socials bàsics al conjunt de la població es va implantar a Europa, sobretot, després de la segona guerra mundial. A l’Estat espanyol va arribar tard i amb moltes mancances. En els darrers anys semblava que es volia implantar seriosament però últimament, amb el pretext de la crisi econòmica, assistim a un atac duríssim contra les millores obtingudes que posa en qüestió la seva viabilitat en un termini immediat.
Vicenç Navarro és un dels màxims especialistes mundials en aquest tema. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1962, el mateix any es va haver d’exiliar per raons polítiques i, en el seu llarg periple per Europa i Amèrica, va estudiar Economia Política a Suècia, Polítiques Públiques i Socials a Anglaterra i Polítiques sanitàries i socials als Estats Units. Ha assessorat sobre aquests temes organismes internacionals com l’ONU, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) i diversos governs des del de la Unitat Popular xilena d’Allende a la socialdemocràcia sueca o les reformes sanitàries cubanes o dels Estats Units, on va ser assessor del Grup de Treball presidit per Hillary Clinton. També ha assessorat alguns governs espanyols i catalans.
Ha publicat 34 llibres, d’entre els que podríem destacar El subdesarrollo social de España. Causas y consecuencias (2006) o bé Bienestar insuficiente. Democracia incompleta. De lo que no se habla en nuestro país. (Premi d’Assaig d”Editorial Anagrama del 2002), i més de 600 articles científics. Durant el 2009 ha estat un dels investigadors socials espanyols més citats en la literatura científica internacional. El passat 25 de maig va rebre la Medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya pels seus treballs en defensa de la salut, de la sanitat i de la qualitat de vida de la població de Catalunya.
També dirigeix l’Observatori Social d’Espanya i es pot estar al corrent de les seves activitats i abundants publicacions (digitals i en paper) consultant el seu bloc: www.vnavarro.org.

 

4 de juny de 2010

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*