Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Enric Marco: De la Terra a Plutó i més enllà

3 juny 2016 a les 20:00

 

En la conferència es va plantejar que vivim en una edat daurada de l’astronomia. Els instruments com el Telescopi Espacial Hubble, els satèl·lits astronòmics o les sondes planetàries han redefinit la nostra manera de veure el Cosmos. Els nous descobriments ens han permès de conèixer millor el sistema solar i la nostra galàxia, hem arribat a un coneixement més acurat de l’Univers i, aquests darrers mesos, fins i tot hem detectat les pertorbacions del teixit de l’espai-temps.
En l’acte va estar un recorregut sobre alguns dels fets centrals d’aquesta revolució: començant amb l’arribada al cometa 67 P/CG, continuant amb l’exploració de Plutó i de les seves llunes, amb l’evidència que hi ha milers de planetes al voltant d’altres estrelles, amb el forat negre central de la Galàxia i finalitzant amb un tema de màxima actualitat com és la detecció de les ones gravitatòries. Tots aquests descobriments ens han canviat la nostra percepció de l’Univers, després de dècades de planificació, viatges pel sistema solar i la construcció de grans equipaments científics. Així doncs, algunes de les eternes preguntes: d’on venim?, on anem?, quan i com acabarà tot?, estem sols a l’Univers?…poden ser ja contestades, almenys parcialment.
La conferència va anar a càrrec d’Enric Marco, que va estudiar Física a la Universitat de València i es va doctorar per la mateixa Universitat el 1995. Ha fet llargues estades a l’Instituto de Astrofísica de Canarias a La Laguna (Tenerife) i a l’Institut Kiepenheuer de Física Solar a Freiburg (Alemanya). Ha estat professor d’astronomia i informàtica a la Universitat de València i, actualment, és tècnic superior d’astronomia i està al càrrecde l’Aula d’Astronomia de la Universitat de València. El seu principal camp de recerca s’ha dirigit a l’estudi de l’activitat magnètica del Sol i forma part de l’equip que dissenya instruments per a Solar Orbiter, la propera missió solar-helioesfèrica de la ESA. També estudia la contaminació lumínica i el seu efecte sobre l’observació astronòmica i el medi ambient i és un activista contra els excessos en il·luminació nocturna que ens han furtat les estrelles. És el coordinador per al País Valencià de “Cel Fosc”, associació contra la contaminació lumínica.
Ha publicat, en col·laboració amb altres astrònoms, dos llibres: Astronomia Fonamental i A la Lluna de València: 10 biografies d’astrònom a astrònom. Creu que no només cal produir ciència sinó divulgar-la al conjunt de la societat i, per això, entre altres activitats, imparteix conferències i realitza sessions d’observació astronòmica. És l’autor del bloc d’internet de +Vilaweb dedicat a l’astronomia Pols d’estels i és vicepresident de l’Agrupació Astronòmica de la Safor.

 

 

 

Filmació de la conferència

 

 

Filmació del col•loqui posterior a la conferència

Al final es va fer una demostració il·lustrativa del naixement d’un cometa.

La filmació té alguna deficiència de so.

 

Hi ha una fotogaleria de l’acte
<!- ->

 

Mostra els detalls

Data:
3 juny 2016
Hora:
20:00
Categories d'Esdeveniment:
,

Ponent

Enric Marco

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Share

Enric Marco: De la Terra a Plutó i més enllà
Topics
When
Sunday to Wednesday
December 23 to 26, 2022
Where
467 Davidson ave
Los Angeles CA 95716