Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Héctor Illueca i Toni Iborra: Noves formes d’explotació laboral. El fals cooperativisme.

23 març 2018 a les 20:00

 

Malgrat que en els últims anys s’ha produït una diversificació important de l’economia d’Osona, la ramaderia, principalment porcina, i la indústria alimentària d’elaboració i comercialització de productes derivats del porc continuen tenint un enorme pes en l’economia comarcal. Per això tenim a la nostra comarca alguns dels escorxadors més grans de Catalunya i de l’Estat espanyol que necessiten un elevat volum de mà d’obra, les condicions laborals i els drets de la qual han evolucionat de manera inversament proporcional respecte a la modernització tecnològica d’aquests escorxadors. Des de fa anys la majoria dels escorxadors contracten el personal a través d’empreses alienes, la major part en forma de cooperatives de treball associat però amb la peculiaritat que els treballadors, majoritàriament estrangers, mai no han tingut ni veu ni vot en les decisions d’aquestes empreses, el que ens podria dur a qualificar-les de “falses cooperatives”. La major part dels treballadors d’aquestes cooperatives ho fan com a autònoms, el que suposa una menor protecció, no tenir un conveni col·lectiu de referència, no tenir pagues extres ni vacances retribuïdes, cobrar molt poc en cas de malaltia o accident i no tenir dret a una indemnització en cas d’acomiadament. Es calcula que, per als grans escorxadors, contractar amb empreses externes els pot representar un estalvi de gairebé un 35% en cotitzacions a la seguretat social en el pagament de la quota patronal. Les conseqüències són uns treballadors explotats amb uns sous miserables i en unes condicions de total indefensió. Cal dir que aquesta problemàtica no és exclusiva d’aquest sector laboral ja que s’ha anat estenent a la indústria càrnia, el transport, manteniment, treball agrari, cambreres de pis…

Héctor Illueca és doctor en Dret per la Universitat de València, de la qual també n’és professor i inspector de treball i Seguretat Social. Ha col·laborat en diverses publicacions i ha impartit nombrosos cursos i seminaris. Ha publicat obres com El huracán neoliberal: una reforma laboral contra el Trabajo, (2012) com a coautor, Descentralización productiva y prevención de riesgos laborales (2015). I, recentement, juntament amb Manuel Moreneo, España: un proyecto de liberación on plantegen la necessitat de fer un procés constituent en què la qüestió social estigui al mateix plànol que la nacional. Conjuntament amb ell ens exposarà la temàtica esmentada en el títol, Antoni Iborra està implicat des de fa anys en les lluites socials de la comarca i, com a advocat, ha tingut un paper destacat en la denúncia dels delictes mediambientals, en els de discriminació racial i especialment implicat, des de fa temps, en la lluita contra l’explotació laboral i el fals cooperativisme en la indústria càrnia. Membre de “Càrnies en lluita” i col.laborador del sindicat COS (Coordinadora Obrera Sindical). Del 1991 al 1995 va ser alcalde d’Alpens.

 

 

Filmació de l’Acte

 

Hi ha una galeria fotogràfica. Cliqueu aquí per accedir-hi

Informació complementària:

El 5 de maig del 2018 el Fòrum de Debats va participar a la 15ª Mostra d’entitats i Músiques de Vic. Casualment la nostra taula es trobava en front de la de Càrnies en lluita. També allà mateix, en una carpa destinada a les conferències de la mostra, va tenir lloc una conferència de Càrnies en lluita, conferència que vàrem enregistrar i que us oferim com a complement a aquest acte del Fòrum de Debats del 23 de març.

 

Aquest és un petit resum de la conferència de Càrnies en lluita a la 15ª Mostra d’entitats i Músiques de Vic.


Conferència Dissabte 26 de maig de 2018 a les 18:30h

SALA PETITA DEL CASAL – Carrer de Sant Antonio, 12 (Moià)

Amb aquesta conferència s’ha volgut donar una pinzellada general sobre els problemes derivats d’aquesta industria, tocant aquesta problemàtica des d’un punt de vista el més global possible. Com es veu el medi ambient greument afectat amb la contaminació de les terres i les aigües freàtiques, les fonts, l’aire… etc. Com es veuen inacceptablement degradades les condicions laborals dels treballadors de les falses cooperatives dels escorxadors. Com es veuen afectats els propis animals, en quan al mal tracte animal derivat de la massificació a les granges, transport i matança. La repercussió a la xarxa viaria de la comarca deguda a la desproporcionada afluència de camions de transport del porcí. Explicar les causes que ens han portat a aquesta situació, examinant la situació legal que permet que siguem la granja de porcs d’Europa, mentre que les lleis d’altres països impedeixen deteriorar el seu medi ambient a canvi del nostre. Examinar què es pot fer per resoldre el problema i que està a les nostres mans fer per posar en marxa una solució.

Ginesta Mary és la Presidenta del Grup de Defensa del Ter.

Antoni Iborra està implicat des de fa anys en les lluites socials i, com a advocat, ha tingut un paper destacat en la denúncia dels delictes mediambientals, en els de discriminació racial i especialment implicat, des de fa temps, en la lluita contra l’explotació laboral i el fals cooperativisme en la indústria càrnia. Membre de “Càrnies en lluita” i col.laborador del sindicat COS (Coordinadora Obrera Sindical). Del 1991 al 1995 va ser alcalde d’Alpens.

Mostra els detalls

Data:
23 març 2018
Hora:
20:00
Categories d'Esdeveniment:
,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Share

Héctor Illueca i Toni Iborra: Noves formes d’explotació laboral. El fals cooperativisme.
Topics
When
Sunday to Wednesday
December 23 to 26, 2022
Where
467 Davidson ave
Los Angeles CA 95716