Agenda

20 gener 2023

Carlos Taibo: Decreixement i Col·lapse

A càrrec de Calors Taibo, exprofessor de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Madrid i escriptor.

 

 
Després de la pausa de canvi d’any, el proper divendres, 20 de gener, a 2/4 de 8 del vespre, el Fòrum de Debats reinicia les activitats, amb una conferència que, amb el títol de Decreixement i col·lapse, anirà a càrrec de Carlos Taibo, exprofessor de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Madrid i escriptor. Tindrà lloc a la sala Coll Bardolet de l’edifici “El Sucre”, plaça 1 d’Octubre, de Vic i, com sempre, anirà seguida de col·loqui.

En aquesta conferència s’intentarà aclarir el concepte de col·lapse general del sistema entès “com un xoc molt fort que provoca l’esfondrament de les institucions i de la majoria de relacions que conformen una civilització i que té un caràcter irreversible a diferència de les crisis ordinàries”, tot i que no cal interpretar-lo com la desaparició de l’espècie humana, i s’analitzaran les causes previsibles del fenomen com, per exemple, el canvi climàtic o l’exhauriment de les matèries primeres energètiques. També es plantejarà la qüestió de si el col·lapse és un procés que es desplega més o menys lentament en el temps o bé cal entendre’l com un esclat momentani amb un canvi dràstic i sobtat d’escenari. Es farà referència a situacions històriques amb certes semblances però sense la complexitat de l’actual, des d’una perspectiva crítica amb la lògica de creixement econòmic que deslliga del progrés i el benestar. Així mateix, s’exposaran diferents maneres d’entendre el decreixement, es valorarà si podrien ser vàlides per a reconduir el col·lapse a què ens veiem abocats i s’esmentaran els trets previsibles de la societat postcol·lapsista i les dues respostes en aquest escenari: la dels moviments per a la transició ecosocial, que haurien de combinar elements precapitalistes i anticapitalistes (tals com decréixer, desurbanitzar, destecnologitzar…) i la de l’ecofeixisme.

Carlos Taibo ha estat durant trenta anys professor de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Madrid. Membre del Consell Editor de Sin Permiso, ha estat col·laborador dels diaris Público i El País, entre altres. Escriu en castellà i en gallec-portuguès i les seves obres han estat traduïdes al català, francès, grec, anglès, italià, japonès… Autor de desenes de llibres sobre diverses temàtiques com les transicions a l’Europa central i oriental com, per exemple, La Rusia contemporánea y el mundo (2017), La desintegración de Yugoslavia (2018), Historia de la Unión Soviética 1917-1991 (2019), Rusia frente a Ucrania (2022); sobre matèries més generals com Cien preguntas sobre el nuevo desorden (2002), Sobre política, mercado y convivencia (en col·laboració amb José Luís Sampedro, 2006), ¿Por qué el decrecimiento? (2014), Colapso. Capitalismo terminal, transición ecosocial, ecofascismo (2016, 4a. edició revisada, 2020). I relacionades amb el món llibertari o el seu entorn: Repensar la anarquía (2013), Los olvidados de los olvidados (en col·laboració amb Jacobo Pérez-Enciso, 2018), Anarquistas de ultramar (2018) o Historias antieconómicas (2020). Cal destacar la seva tasca com a conferenciant en molts indrets i una frase que reflecteix el seu pensament: “la globalització avança cap a un caos que s’escapa de qualsevol control”.

 


Lloc: A la sala Coll Bardolet de l'edifici "El Sucre" - Plaça 1 d'Octubre - Vic

Horari: a 2/4 de 8 del vespre

Organitzador: Fòrum de Debats

Preu: Entrada lliure