Últimes activitats

Alfons Cervera: Literatura i memòria: les ferides obertes del franquisme

Conferència el divendres 16 de desembre de 2022, a l'auditori Marià Vila d'Abadal de l'Edifici El Sucre. A càrrec d'Alfons Cervera, escriptor i periodista del País Valencià. Acte presentat i moderat per Santi Silva.

 
 

Recentment, s’ha estrenat la pel·lícula Argentina, 1985 protagonitzada per Ricardo Darín en el paper del fiscal Strassera, qui amb el seu equip va portar a judici els membres de les juntes militars que van exercir la dictadura entre 1976 i 1983, amb milers de torturats i desapareguts. En la ment d’un cert nombre d’espectadors grinyolava alguna cosa, sortint de la sala de projecció, en fer-se palès que en el nostre país mai no havia passat res semblant, malgrat que, després d’un cop d’estat contra el règim democràtic de la República i tres anys d’una terrible guerra civil, es va instal·lar una ferotge dictadura que va durar quaranta anys. Fins i tot l’anomenada Transició Democràtica va consagrar una mena d’amnèsia col·lectiva sobre els milers i milers de desapareguts durant i després de la guerra i sobre la repressió que la dictadura va exercir. En l’àmbit educatiu un estudi de la Universitat de León sobre els llibres de text d’Història d’Espanya reflecteix deficiències, especialment en la narració de la postguerra. Encara estan molt instal·lats eufemismes com la “guerra entre germans” o banalitzacions com “baralla entre els nostres avis” que amaguen el caràcter polític, cultural, ideològic i de classe del que va succeir. Amb un important pes dels “nets” de les generacions protagonistes, nombroses associacions malden per la recuperació de la memòria històrica, recuperant la mirada sobre la guerra i la dictadura.

L’exposició del nostre convidat se centrarà en allò a què ha dedicat una part considerable del seu treball: la recuperació de la memòria, no solament donant veu literària als perdedors i represaliats per la dictadura sinó també rescatant la literatura oblidada, soterrada en el temps del silenci i la repressió o en els replecs del mercat.

Alfons Cervera ha cultivat diversos gèneres literaris: poesia, novel·la, assaig, còmic… Membre de l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica, el seu compromís s’ha reflectit en les novel·les i en l’activitat periodística i assagística. Com a periodista ha col·laborat àmpliament en la ràdio (Radio 3, Ràdio 9) i en la premsa escrita (Levante, Cartelera Turia, eldiario.es, Infolibre…) amb nombrosos articles d’opinió sobre qüestions socials, polítiques i culturals. Entre altres obres ha publicat: De vampiros y otros asuntos amorosos (1984); Els paradisos artificials(1995); Maquis (1997), obra senyera de l’anomenada novel·la de la memòria i de la qual enguany se n’ha fet una edició commemorativa del seu 25è aniversari; L’home mort (2001); La noche en que los Beatles llegaron a Barcelona (2018) i Algo personal. ¿Te ha picado alguna vez una abeja muerta? (2021) on fa un repàs personal gens acadèmic de la seva experiència lectora.

 

 


 

Filmació de l’Acte

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*