Últimes activitats

Carlos Taibo: Decreixement i Col·lapse

Conferència el divendres 20 de gener de 2023, a la sala Coll Bardolet de l'Edifici El Sucre. A càrrec de Calors Taibo, exprofessor de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Madrid i escriptor. Acte presentat i moderat per Joan Brugués

 

En aquesta conferència s’intenta aclarir el concepte de col·lapse general del sistema entès “com un xoc molt fort que provoca l’esfondrament de les institucions i de la majoria de relacions que conformen una civilització i que té un caràcter irreversible a diferència de les crisis ordinàries”, tot i que no cal interpretar-lo com la desaparició de l’espècie humana, i s’analitza les causes previsibles del fenomen com, per exemple, el canvi climàtic o l’exhauriment de les matèries primeres energètiques. També es planteja la qüestió de si el col·lapse és un procés que es desplega més o menys lentament en el temps o bé cal entendre’l com un esclat momentani amb un canvi dràstic i sobtat d’escenari. Es fa referència a situacions històriques amb certes semblances però sense la complexitat de l’actual, des d’una perspectiva crítica amb la lògica de creixement econòmic que deslliga del progrés i el benestar. Així mateix, s’exposen diferents maneres d’entendre el decreixement, es valora si podrien ser vàlides per a reconduir el col·lapse a què ens veiem abocats i s’esmenten els trets previsibles de la societat postcol·lapsista i les dues respostes en aquest escenari: la dels moviments per a la transició ecosocial, que haurien de combinar elements precapitalistes i anticapitalistes (tals com decréixer, desurbanitzar, destecnologitzar…) i la de l’ecofeixisme.

Carlos Taibo ha estat durant trenta anys professor de Ciència Política a la Universitat Autònoma de Madrid. Membre del Consell Editor de Sin Permiso, ha estat col·laborador dels diaris Público i El País, entre altres. Escriu en castellà i en gallec-portuguès i les seves obres han estat traduïdes al català, francès, grec, anglès, italià, japonès… Autor de desenes de llibres sobre diverses temàtiques com les transicions a l’Europa central i oriental com, per exemple, La Rusia contemporánea y el mundo (2017), La desintegración de Yugoslavia (2018), Historia de la Unión Soviética 1917-1991 (2019), Rusia frente a Ucrania (2022); sobre matèries més generals com Cien preguntas sobre el nuevo desorden (2002), Sobre política, mercado y convivencia (en col·laboració amb José Luís Sampedro, 2006), ¿Por qué el decrecimiento? (2014), Colapso. Capitalismo terminal, transición ecosocial, ecofascismo (2016, 4a. edició revisada, 2020). I relacionades amb el món llibertari o el seu entorn: Repensar la anarquía (2013), Los olvidados de los olvidados (en col·laboració amb Jacobo Pérez-Enciso, 2018), Anarquistas de ultramar (2018) o Historias antieconómicas (2020). Cal destacar la seva tasca com a conferenciant en molts indrets i una frase que reflecteix el seu pensament: “la globalització avança cap a un caos que s’escapa de qualsevol control”.


 

Filmació de l’Acte


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*