Anàlisi i conseqüències dels darrers acords socials i econòmics

Cafè de l'Orfeó de Vic

Albert Recio Andreu és professor d'Economia aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona i ja ha col·laborat en dues ocasions amb el Fòrum de Debats. Col·labora habitualment en la revista "Mientras Tanto", fundada a finals dels anys 70 per Manuel Sacristán. Des del desembre del 2008 ha anat escrivint articles en aquesta revista sota el títol genèric de "Cuadernos de crisis" en el que ha anat denunciant el pensament dels economistes a sou del sistema i ha procurat aclarir el sentit de conceptes com: capital humà, competitivitat, flexibilitat, liberalització, privatització, reforma estructural... A més, Albert Recio fa molts anys que col·labora activament amb els moviments veïnals de Barcelona i n' ha anat denunciant les grans maniobres especulatives. Per exemple, parla del G-16 per referir-se al conjunt de les entitats que dominen el discurs sobre l'urbanisme i altres decisions polítiques de la ciutat de Barcelona i no s'està de denunciar-ho amb noms prou coneguts d'empreses, clubs esportius, centres culturals d'elit, etc. En els seus articles li interessa descriure la situació en què es troba el pensament d'esquerres, assenyalant les contradiccions en què viu i proposant passos per a sortir d'una certa perplexitat i incapacitat d'unificar estratègies. En aquest moments en què, amb les acampades de les places i altres moviments, sembla que alguna cosa es mogui en el nostre país ell ens aportarà el seu punt de vista qualificat i expert com a contribució a l'anàlisi de la situació actual.

Sortida literària dedicada a Màrius Torres

Una bonica passejada pels indrets on va viure el poeta els darrers set anys de la seva vida. Xavier Cateura, gran coneixedor de l'obra de Màrius Torres, ens va guiar per un recorregut, que va començar al cementiri de Sant Quirze Safaja, on hi ha enterrat el poeta, passant pel sanatori de Puig d'Olena on residí del 1935 al 1942 i acabant al Mas Blanc, masia propera a Puig d'Olena on Màrius Torres va passar els darrers mesos. Durant la visita s'han llegit poemes de Màrius Torres i la sortida s'ha acabat amb un dinar al mateix Mas Blanc, on fent honor al nom de l'entitat convocant, s'han mantingut aferrissats debats i una improvisada tertúlia, al porxo de la masia. Un bon diumenge de maig!

Per què Filosofia avui? Jueus, putes, immigrants, independència, …

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Xavier Rubert de Ventós, filòsof, polític i professor, és llicenciat en Dret i doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Ha impartit docència als EUA (Cincinati, Harvard i Berkeley) i a les Universitats de Barcelona. Catedràtic d'Estètica a l'Escola d'Arquitectura de Barcelona. Ha participat en la vida política del país primer a com a diputat al Congrés pel PSC i després com a parlamentari europeu. El 1976 fundà el Col·legi de Filosofia de Barcelona, ha estat el creador de la Càtedra Barcelona-Nova York de llengua i cultura catalanes, fundador i president de l'Institut d'Humanitats de Barcelona, és membre numerari de la secció de Filosofia i Ciències Socials de l'Institut d'Estudis Catalans i també ha format part de la Comissió de la Dignitat, que reivindica la devolució dels documents requisats pel franquisme al final de la guerra civil.

Entre la seva extensa obra podríem destacar: De la modernidad. Ensayos de filosofía crítica (1980), Nacionalismos. El laberinto de la identidad (1994), Ética sin atributos (1996), Dios, entre otros inconvenientes (2000) etc. Reconegut amb diversos premis, el 1999 va ser distingit amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. En un dels seus últims treballs, Teoria de la sensibilitat nacionalista. Fonamentalismes, minories, migracions (2006) "analitza amb el cap allò que sovint ens ve de les vísceres" i ens aporta una important reflexió sobre els conceptes d'identitat i pertinença, conceptes que, entre altres, desenvoluparà en la conferència d?avui.

Resolució de conflictes en un món complex

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Eduard Vinyamata és doctor en Ciències Socials i especialista en Conflictologia, Director del programa de postgrau en Conflictologia de la UOC i Director del Campus per la Pau i la Solidaritat de la mateixa Universitat. Ha assessorat governs i institucions en matèries relacionades amb la seva especialitat. És autor d'un conjunt ampli d'obres, sovint de referència en aquestes qüestions. A tall d'exemple podem esmentar Guerra y paz en el trabajo. Conflictos y conflictologías en las organizaciones (2004), Conflictología: curso de resolución de conflictos (2005), Aprender mediación (2006) o Vivir en paz: conflictología y conflictividad en la vida cotidiana (2005). En col·laboració amb Imma Tubella, actual rectora de la UOC, ha publicat obres com Les nacions de l'Europa capitalista (1977) o bé Determinació de Catalunya: projecte nacional i globalització: el poder de la voluntat (2002).
La Conflictologia és el compendi de coneixements científics i de tècniques i mètodes de resolució de conflictes de manera efectiva i sense violència. Conflictes entre veïns, entre companys de feina, familiars, de parella, conflictes socials, polítics i, fins i tot, internacionals i conflictes armats. La conferència exposarà de manera fàcil, comprensible i amb exemples la manera de viure en pau amb un mateix i amb els altres sense renunciar els interessos i objectius de cadascú.

Crisi, reestructuració capitalista del mercat i miserització de les classes populars

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

El reconegut advocat laboralista Leopoldo García Quinteiro és advocat (1976) per la Facultat de Dret de la Universitat de Santiago de Compostel·la. Va exercir inicialment a Galícia i des de fa temps amb despatx a Barcelona implicat plenament en la defensa de les classes populars i en els interessos econòmics i laborals dels treballadors i 'treballadores com a advocat laboralista i també en la lluita social. La seva activitat professional és àmplia, ha intervingut entre altres casos en el sector naval, el de l'electrònica de consum de la línia marró (AVÍS), el de les acereries (SAESA), el de làctics (RANIA), del transport (SEUR, UPS); l'elèctric d'alta tensió (ISOLUX). A finals de l'any passat (8/12/2010) va intervenir en la defensa de 4 treballadors davant la Gran Sala del Tribunal Europeu dels Drets Humans d?Estrasburg a França. Podeu veure el vídeo de la seva intervenció (inici al minut 2 i mig) on ell parla en castellà.

Nota 1: Amb Explorer funciona, amb altres navegadors podeu tenir problemes o el camí ser més llarg.

La conferència d'avui tractarà, des de l'expe'riència de primera línia en el món laboral, sobre un tema que estem patint directament i que ja està transformant les nostres vides de manera accentuada: l'actual crisi capitalista, la seva reestructuració planificada i la miserització social que afecta i afectarà de ple a les classes populars, però que per la seva magnitud és transversal i també incidirà en amplis sectors socials. No és una crisi per quatre anys, és una crisi que volen per sempre.

Ser dona en l’Islam

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Dolors Bramon és Doctora en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona i professora titular del Departament de Filologia Semítica (secció d'Estudis Àrabs i Islàmics) de la mateixa Universitat i és una de les màximes especialistes en aquest camp del nostre país. N'és una prova que col·labora amb l'Institut d'Estudis Catalans en relació a aquestes qüestions i que ha estat la redactora de la majoria dels articles de la "Gran Enciclopèdia Catalana" relacionats amb el món semític. És autora d'una important bibliografia entorn del tema d'entre la qual podríem destacar obres com De quan érem o no musulmans (2000), Obertura a l'islam (2001), Una introducción al islam: religión, historia y cultura (2002), Ser dona i musulmana (2007) entre altres. Col·labora habitualment en mitjans de comunicació com El Periódico de Catalunya, TV·3 ... així com també en revistes especialitzades.
En aquesta època en què tant sentim a parlar de l'Islam, moltes vegades sense gaire coneixement de causa malgrat que es tracta d'una religió i una cultura majoritària en països molt propers i que és seguida per milers de persones que formen part de la nostra societat, en la conferència d'avui es plantejarà en què consisteix aquesta doctrina i, molt especialment, en els aspectes que afecten la dona. Així, per exemple, s'analitzaran les desigualtats entre homes i dones en el món islàmic però també es constatarà com aquesta qüestió s'utilitza per a prendre posicions poc racionals i maximalistes respecte a l'Islam que ens fan perdre l'oportunitat de cercar les arrels reals de la discriminació, les seves característiques i, per tant, els mecanismes de canvi i les seves dinàmiques.

LA RUTA DE WALTER BENJAMIN

El 26 de setembre de 1940, Walter Benjamin va morir a Portbou. Rere deixava una vida dedicada a reflexionar d'una manera lúcida i patriòtica, sobre el fenòmen de la modernitat. De fet el seu pensamenté enormement complex i divers. La coherència de Walter Benjamin es mostra en la seva manera de pensar i de dir...

En aquesta excursió descobrirem com va passar els seus últims dies, fins arribar a Portbou.

Llibertaris versus llibertadors. Poble i oligarquia a les independències llatinoamericanes

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Miquel Izard és un dels màxims coneixedors de la història i de la realitat dels països llatinoamericans que tenim en el nostre país. Ha realitzat innombrables viatges en aquells països i hi ha dedicat una extensa bibliografia.
Aprofitant l'avinentesa que s'escau el 200 aniversari de la independència de les principals colònies de l'antic Imperi espanyol, el professor Izard farà un repàs del procés que han seguit des d'aquelles dates fins a l'actualitat i ens proposarà una lectura diferent d'aquests processos.

El sindicalisme actual en el centenari de la fundació de la CNT

Cafè de l'Orfeó de Vic

Just Casas va exercir el seu ofici d'electricista fins que, als 43 anys, va entrar, per oposició, com a professor titular del Departament d'Història Moderna i Contemporània de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona. És Doctor en Història Moderna i Contemporània per la mateixa Universitat. Afiliat a la CNT des de 1972, i abans de les Joventuts Llibertàries, actualment també és Secretari de Cultura de la Federació Local de Sindicats de la CNT de Terrassa i President del Centre d'Estudis Llibertaris "Francesc Sàbat". De les seves obres en podem destacar, entre altres, La política de treball de la Generalitat republicana (1931-1936) editat per la Generalitat de Catalunya el 2003 o Octubre de 1934-febrer de 1936. La Generalitat ocupada (2003) en què destaca el seu estudi de 9 Presidents desconeguts de la Generalitat de Catalunya.
En la tertúlia d?avui es plantejarà la significació històrica, i actual, de la CNT (Confederació Nacional del Treball), fundada el 1910 a Barcelona com un procés d'unió de la classe obrera de Catalunya, que s'expandirà al conjunt de l'Estat espanyol, i que tindrà un paper de primer ordre en la història del nostre poble fins al 1939, amb el final de la guerra civil, i en el procés revolucionari desenvolupat durant la guerra. El seu esperit, l'ombra de les seves accions i activitats arriben, però, fins a l'actualitat. Avui, en un món convulsionat per la crisi sistèmica del capitalisme, aquest, dins l'anomenada globalització, vol imposar les seves irracionals solucions a una població que, més que mai, ha esdevingut hostatge dels grans interessos dels "mercats". La societat, en el seu conjunt, paga novament les conseqüències de la cobdícia d'uns pocs amb el vistiplau, quan no la conxorxa, d'unes classes polítiques i d'unes burocràcies sindicals totalment lliurades als seus interessos. A partir d'aquesta anàlisi, Just Casas considera, doncs, que l'ideari, les formes organitzatives i els mètodes de lluita de la CNT, amb aquestes o altres sigles, segueixen sent necessaris i plenament vigents.

Els dogmes de la ciència

Cafè de l'Orfeó de Vic

En la tertúlia d?avui es presentarà una visió alternativa a la manera tradicional i dogmàtica que té una gran part de la ciència a l'hora d'entendre els fenòmens de la natura. S'exemplificarà aquesta visió en base, entre d'altres, a temes com una introducció a la possibilitat racional de contemplar alternatives als conceptes científics establerts, l'escalfament global de la Terra, l'energia lliure (energia del punt zero), la realitat OVNI i els intents d'amagar-la per part dels governs, els fraus científics i les pressions econòmiques sobre la investigació, el dogma de la SIDA, la nova medicina del Doctor Hamer, el rerefons de les vacunes ... En definitiva, s'oferirà una visió holística (global) de l'ésser humà des del punt de vista dels ponents però recolzat en el pensament de personalitats heterodoxes del món de la ciència. Es projectaran alguns vídeos com a suport a l'exposició d'aquestes qüestions.

Moviments socials i transformació de la ciutat. El cas de “l’hotel Millet” de Barcelona

Cafè de l'Orfeó de Vic

En aquesta tertúlia es donarà informació de primera mà sobre l'intent de construir un hotel al costat del Palau de la Música Catalana, de Barcelona, i les connexions d'alguns polítics i de Fèlix Millet, expresident de la Fundació del Palau, amb aquest afer i altres qüestions. S'analitzarà com la pressió veïnal organitzada ha demostrat que podem ser capaços de canviar els projectes especulatius tant de l'Administració com d'interessos privats. Es parlarà de la lluita de quatre anys dels veïns en contra d'aquest projecte des de dues vessants: per una banda, informant els veïns i veïnes dels efectes que podia tenir la construcció d'un hotel en aquella zona i la corresponent destrucció de patrimoni i, d'altra banda, el fet de canviar l'ús d'un sistema dotacional com a equipament educatiu. És un dels exemples més clars del servilisme del sistema polític a uns interessos econòmics especulatius. La lluita veïnal juntament amb l'actuació jurídica han fet possible la retirada de la modificació del Pla General Metropolità i la consegüent retirada de construcció de l'hotel.
Daniel Jiménez és l'advocat del cas i ens podrà oferir les claus jurídiques de l'assumpte. Hubertus Pöppinghaus és arquitecte especialitzat en arquitectura bioclimàtica, estructures tensades tèxtils i termografia (eficiència energètica). Ha cursat estudis a Alemanya, Suïssa, Àustria i Barcelona. Cofundador de l'Associació "Veïns en Defensa de la Barcelona Vella" de la que en fou President entre 2002 i 2006, i també cofundador del "Fòrum Veïnal de la Ribera". Maria Mas és mestra jubilada de l'Escola d'Adults pública. Llicenciada en Pedagogia. Fins fa un mes ha estat la Presidenta de l'Associació de Veïns del Casc Antic de Barcelona.

Topics
When
Sunday to Wednesday
December 23 to 26, 2022
Where
467 Davidson ave
Los Angeles CA 95716