De debò que un altre món és possible?

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Ramón Reig és professor titular d'Estructura de la Informació Periodística a la Universitat de Sevilla i Director del Departament de Periodisme-II d'aquella Universitat. Dirigeix el Grup d'Investigació en Estructura, Història i Continguts de la Comunicació i també és el Director de "Ámbitos" (Revista Internacional de Comunicació). Col·labora en programes de doctorat i de docència en diverses Universitats espanyoles, d'Amèrica Llatina i del Regne Unit. Ha treballat en nombrosos mitjans de comunicació com El Correo de Andalucía, La Vanguardia, Diario 16 ... Fundador i membre de força gabinets de comunicació i assessor de diverses productores.
Ha publicat desenes de llibres d'entre els quals podem esmentar: Sobre la comunicación como dominio (1992), La información binaria. Emotividad y simplicidad en el periodismo (1994), Dioses y diablos mediáticos. Como manipula el poder a través de los medios de comunicación (2004), El periodista en la telaraña. Nueva economía, comunicación, periodismo públicos (2007) i sortirà properament la seva darrera obra Todo mercado. Contra la simplicidad del pensamiento crítico.
La caiguda del mur de Berlín i de l'URSS obliguen a replantejar el sentit de l'esquerra i dels moviments alternatius. L'expressió "un altre món és possible", que ha fet fortuna en aquests àmbits, sembla respondre més a un desig que a una realitat. Per a Ramón Reig una gran part de la responsabilitat del que passa al món s'hauria d'atribuir als moviments "alternatius" o d'esquerres perquè són presoners d'emocions i divisions, i per la immaduresa de l'espècie humana, Segons Reig, desitgem que un altre món sigui possible però, de fet, no el construïm perquè no dominem la nostra realitat.

Erik Satie: Gymnopedista

Museu de l'Art de la Pell, Vic

Gymnopedista és un concert de piano amb espectacle audiovisual sincronitzat, que ens impregna amb la música de Satie mentre ens inicia en la vida i l'obra d'aquest compositor singular, de fina sensibilitat i indòmit esperit crític. Precursor i defensor de totes les avantguardes de finals del segle XIX i principis del XX. Amic de Ramon Casas, de Santiago Rusiñol i d'altres artistes de la Catalunya modernista. La seva música subtil ens acarona, ens eleva l'esperit i ens convida a albirar noves albades en aquests nous temps convulsos, a cavall també entre dos segles. L'acte es clou amb un col·loqui-tertulia amb la concertista.

La pianista:

Silvia García (Mendoza-Argentina, 1955). Intèrpret solista de piano en concerts individuals i en espectables combinats amb poesia. Desenvolupa una intensa activitat docent com a professora de piano, amb mètode d'ensenyament propi. Actualment, combina actuacions en sales i emissores de ràdio i televisió argentines (Mendoza, Buenos Aires) i en auditoris de Catalunya com La Pedrera (Barcelona), Museu de l'Art de la Pell (Vic), Casa Elizalde (Barcelona) i altres llocs d'Espanya. Viu a Barcelona des de 2005.

VA EXISTIR JESÚS REALMENT?

Cafè de l'Orfeó de Vic

Gonzalo Puente Ojea és diplomàtic, degà del cos d'ambaixadors d'Espanya i va ser sotssecretari d'Afers Exteriors. Va ser ambaixador de l'Estat espanyol al Vaticà entre 1985 i 1987, càrrec del qual va ser destituït pel govern de Felipe González com […]

SILENCIS FORÇATS. LES PERSONES I ELS TRASTORNS MENTALS EN EL DECURS DE LA HISTÒRIA.

La conferència d'avui vol ser una crida contra l'estigma que han hagut de suportar, i suporten encara, les persones amb una malaltia mental i que ha pres diferents formes al llarg de la Història. Se n'analitzaran les principals manifestacions des de la Prehistòria fins a l'actualitat, passant per l'antic Egipte i Mesopotàmia, Grècia i Roma, l'època medieval, l'edat Moderna i la Il·lustració i fins als nostres dies. També es comentarà la relació conflictiva entre ciència i religió referent a aquest tema i, en definitiva, com diu el conferenciant, es mostrarà com "la història de les persones que han patit una malaltia mental és una crònica de maltractaments, de persecucions, d'infàmies i de mort. És la història d'una minoria i, com moltes altres minories, ha estat molt de temps oblidada, amagada i silenciada. És ara el moment de trencar aquest silenci i d'exigir la dignitat d'aquestes persones, ciutadans i ciutadanes de ple dret".

ETA, ADÉU A LES ARMES

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

En la conferència s'oferiran les principals claus interpretatives del conflicte basc i l'estat actual de la qüestió després de l'alto el foc declarat per ETA. També es plantejaran les diferents possibilitats d'evolució del tema des d'una visió objectiva i amb informació recent i de primera mà.

L’Estat del benestar en temps de crisi

L'Estat del benestar creat amb la idea de garantir els serveis socials bàsics al conjunt de la població es va implantar a Europa, sobretot, després de la segona guerra mundial. A l'Estat espanyol va arribar tard i amb moltes mancances. En els darrers anys semblava que es volia implantar seriosament però últimament, amb el pretext de la crisi econòmica, assistim a un atac duríssim contra les millores obtingudes que posa en qüestió la seva viabilitat en un termini immediat.
Vicenç Navarro és un dels màxims especialistes mundials en aquest tema. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona el 1962, el mateix any es va haver d'exiliar per raons polítiques i, en el seu llarg periple per Europa i Amèrica, va estudiar Economia Política a Suècia, Polítiques Públiques i Socials a Anglaterra i Polítiques sanitàries i socials als Estats Units. Ha assessorat sobre aquests temes organismes internacionals com l'ONU, l'OMS (Organització Mundial de la Salut) i diversos governs des del de la Unitat Popular xilena d'Allende a la socialdemocràcia sueca o les reformes sanitàries cubanes o dels Estats Units, on va ser assessor del Grup de Treball presidit per Hillary Clinton. També ha assessorat alguns governs espanyols i catalans.
Ha publicat 34 llibres, d'entre els que podríem destacar El subdesarrollo social de España. Causas y consecuencias (2006) o bé Bienestar insuficiente. Democracia incompleta. De lo que no se habla en nuestro país. (Premi d'Assaig d''Editorial Anagrama del 2002), i més de 600 articles científics. Durant el 2009 ha estat un dels investigadors socials espanyols més citats en la literatura científica internacional. El passat 25 de maig va rebre la Medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya pels seus treballs en defensa de la salut, de la sanitat i de la qualitat de vida de la població de Catalunya.
També dirigeix l'Observatori Social d'Espanya i es pot estar al corrent de les seves activitats i abundants publicacions (digitals i en paper) consultant el seu bloc: www.vnavarro.org.

ON SOM, EN LA CRISI ?

Miren Etxezarreta, catedràtica d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Malgrat que la programació del Fòrum es fa amb molta antelació, en aquest cas, no cal justificar gaire el tema escollit, de més actualitat que mai. En efecte, estem vivint un daltabaix econòmic, amb unes conseqüències socials molt greus i, probablement, amb unes repercussions polítiques importants que encara estan per veure. Estem comprovant com els anomenats "mercats" han decidit una reestructuració de les relacions econòmiques, socials i polítiques mundials que afectaran, si més no, a Europa i, pel que sembla, l'Estat espanyol, malauradament, està destinat a tenir-hi un paper destacat. Això, sens dubte, està afectant ja les condicions de vida de molta gent i amenaça en afectar-les més.
Perquè ens parli d'aquesta qüestió, des d'una perspectiva crítica i molt allunyada de les versions "oficials" i enganyoses amb les quals ens intoxiquen des de fa temps des dels "grans" mitjans de comunicació i des de moltes institucions, comptarem amb la presència de Miren Etxezarreta, catedràtica d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha exercit la docència durant més de 40 anys, doctora en Economia per la London School of Economics i molt activa en els moviments socials de Catalunya i Europa sempre des d'una perspectiva crítica. Ha col·laborat en nombroses iniciatives com el Seminari d'Economia crítica TAIFA i ha impartit una quantitat ingent de xerrades i conferències. És autora de nombroses publicacions, l'última sobre el tema de les pensions, i gaudeix d'un ampli reconeixement. Ens sembla, doncs, que, en aquests moments, pot ser d'especial interès escoltar les seves opinions sobre la crisi econòmica que ens preocupa.

L’EUROPA DE L’EST, 20 ANYS DESPRÉS DE LA CAIGUDA DEL MUR

Analitzar l'estat actual de la situació dels països de l'Europa central i de l'est que varen formar part del que se'n deia l'Europa comunista, i del Pacte de Varsòvia, pot ser molt interessant per a tothom, i més en un món cada cop més globalitzat, i una perspectiva d'uns 20 anys des de la caiguda del mur de Berlín, màxim símbol de la divisió europea, i de la URSS com a potència mundial i referent alternatiu al capitalisme occidental, és prou adient com per extreure'n ja unes conclusions fonamentades.
Qui ens oferirà aquesta anàlisi és el periodista i escriptor Llibert Ferri, coneixedor de primera mà de la realitat d'aquells països en els quals desenvolupà una gran part de la seva activitat professional i amb els que hi continua mantenint unes relacions molt estretes. Llibert Ferri és llicenciat en Periodisme per la UAB i entre els anys 1987 i 2007 va ser corresponsal de TV3 a Moscou, des d'on va ser testimoni directe de la Perestroika, de l'esfondrament dels règims "comunistes" i de la transició cap a uns sistemes formalment democràtics d'economia capitalista. Ha publicat sis llibres dels quals destacaria, referits al tema que analitzarem, Cròniques postsoviètiques (1994/1998), L'esclat de l'Est. De la partició d'Europa al final de l'URSS (2008) i, referit a la seva experiència als EUA en els darrers temps, Manhattan líquid (2010). També és autor de diversos reportatges periodístics del programa 30 minuts de TV (entre ells el referit a la mort d'Andreu Nin) i columnista del setmanari "El Temps" i del diari "Avui".

LES MATEMÀTIQUES DE LA NOSTRA VIDA

Claudi Alsina, doctor en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona (1978), va cursar una part dels seus estudis a la Universitat de Massachusetts als Estats Units. Un dels objectius de la seva obra i de la seva trajectòria professional ha estat fer comprensibles les Matemàtiques per a un públic molt ampli, compartir la seva passió per aquesta matèria, la claredat conceptual i el sentit de l'humor sense que això vagi, en absolut, en detriment del seu extraordinari rigor científic. Per la seva gran capacita de comunicació, doncs, és una conferència adreçada a tot tipus de persones que tinguin una mica de curiositat per la ciència matemàtica.
Ha fet recerca sobre temes molt diversos com les equacions funcionals, la lògica difusa o la geometria i l'arquitectura però s'ha especialitzat, sobretot, en la didàctica de les Matemàtiques i l'obra de Gaudí. Entre el 2002-03 va ser Director General d'Universitats de la Generalitat de Catalunya. Ha publicat, individualment o en col·laboració, 64 llibres, unes 200 publicacions científiques, centenars d'articles ... Una part de la seva obra ha estat traduïda a diverses llengües i ha exercit de professor, a més d'Universitats del nostre país, a Estats Units, el Canadà i altres indrets.
Dues de les obres que l'han apropat a un públic ampli són, segurament, Vitaminas matemáticas i El club de la hipotenusa (on recull anècdotes sobre la història de les Matemàtiques). Qui vulgui conèixer amb més detall el seu impressionant currículum i la seva obra pot consultar la seva pàgina web: http://www.upc.es/ea-smi/personal/claudi/

LA NOVA CENSURA

Josep Maria Loperena, advocat i escriptor, va estudiar Filosofia i Lletres i Dret a la Universitat de Barcelona. Com a advocat ha destacat per la seva defensa aferrissada de la llibertat d'expressió, i va presidir durant cinc anys la Comissió de Drets Humans del Col·legi d'Advocats de Barcelona. Ha estat defensor en importants processos judicials en què perillaven els drets civils com va ser el cas de "Els Joglars" arran de la seva obra "La torna", l'atemptat del cas Scala de Barcelona, l'assalt a la caserna de Berga, la demanda de Lluís Llach contra Felipe González per l?incompliment de la promesa electoral de no incorporar l'Estat espanyol a l'OTAN ... Actualment, és el representant legal de la querella per crims de guerra contra l'expresident del govern espanyol, José María Aznar, admesa a tràmit pel Tribunal Internacional de l'Haia, per la seva intervenció en l'ocupació de l'Iraq, interposada amb el suport de 14500 actors, actrius, intel·lectuals, professionals, organitzacions ... A vegades se l'ha presentat com un defensor de causes perdudes però és que, a més del seu component ètic o humà, no sempre han acabat en derrota. Tot plegat l'ha convertit en un dels advocats més prestigiosos del nostre país.
Ha compaginat la seva dedicació al Dret amb la seva gran afecció pel teatre i la literatura. En els darrers anys ha publicat obres de denúncia, amb gran èxit popular, com ?El circo de la justicia? i ?El circo de la política?, de les quals se n'han fet diverses edicions, i novel·les com ?La casa del fanalet vermell?, ambientada en la Barcelona de la vaga dels tramvies del 1951, o ?Ulls de falcó?, sobre els maquis dels anys 50. En prepara una altra sobre la transició del postfranquisme.

QUÈ ÉS LA MAÇONERIA?

Jordi Farrerons ha cursat estudis d'Humanitats i és periodista gràfic. Es va iniciar en la maçoneria en la Lògia Minerva-Lleialtat núm. 1, el 1986, i de la que ha estat Venerable Mestre o President en dues ocasions. Ha estat Conseller i President de l'Alta Cambra de Justícia de la Gran Lògia Simbòlica Espanyola. Des del 2006 és el Gran Mestre de la Gran Lògia Simbòlica Espanyola que, com sabreu, dins la Maçoneria internacional, pertany a l'àmbit liberal-progressista (relacionada amb el Gran Orient de França, que admet dones en la seva organització, que no exigeix una creença teista ...). Podeu trobar més informació a: http://www.glse.org.
Sobre la maçoneria, la seva història, els seus rituals, els seus objectius, la persecució de què fou objecte durant el franquisme, la seva vigència actual ... han corregut rius de tinta. Per aclarir què hi ha de veritat en moltes de les afirmacions que es fan sobre aquesta associació i què són llegendes o bé producte de la intoxicació informativa, el Fòrum de Debats organitza avui aquesta tertúlia oberta a totes les persones interessades.

RUEDO IBÉRICO, UNA AVENTURA EDITORIAL A L’EXILI QUE DESEMMASCARÀ EL FRANQUISME PROJECCIÓ DEL DOCUMENTAL RUEDO IBÉRICO: RADICALMENTE LIBRE

Museu de l'Art de la Pell, Vic

"Ruedo Ibérico" fou una editorial que va néixer a París el 1961 gràcies a l'impuls d'un grup d'espanyols a l'exili amb procedències polítiques molt diverses, fet que el convertí en vehicle d'una gran part de l'oposició antifranquista i en un desafiament intel·lectual que féu trontollar la imatge del règim. En un principi, va desvetllar, en front de la propaganda oficial, les falsedats que el franquisme havia propagat sobre la guerra civil, i després, a més d'aquesta tasca, va denunciar la situació real de la societat espanyola dels anys seixanta i setanta en els camps polític, econòmic i cultural, sempre amb la idea de fomentar l'intercanvi entre els exiliats i la resistència interior cada vegada més àmplia. Alguns dels col·laboradors més actius i compromesos de "Ruedo Ibérico" els trobem, precisament, a Catalunya. Va desaparèixer el 1983, com una víctima més del tipus de transició política pactada en el postfranquisme.
Francesc Ríos, director i coguionista del documental, i Mariona Roca, realitzadora i coguionista també, tenen un ampli currículum professional, bàsicament a TVE de Catalunya, com a autors de documentals sobre la guerra civil, el franquisme o la transició. Al Fòrum de Debats ja en vàrem projectar els seus documentals "Vivir la utopía", sobre la guerra i la revolució, i sobre Durruti. Nicolás Sánchez Albornoz, fill de l'historiador Claudio Sánchez Albornoz, que va ser President de la República espanyola a l?exili, també és historiador i ha estat professor de diverses universitats dels Estats Units (Nova York, Columbia, Yale ...) i de Llatinoamèrica (Buenos Aires, Rosario ...) Director de l'Instituto Cervantes entre el 1991 i el 1996. Autor d'un nombre considerable de llibres ("España hace un siglo: una economía dual", "La Modernización económica de España, 1830-1930", "El exilio español en América. un trasvase cultural", entre molts altres), és una figura intel·lectual respectada internacionalment. Va ser detingut el 1947 per intentar reconstruir la "Federación Universitaria Escolar (FUE) i condemnat a treballs forçosos al Valle de los Caídos d'on s'escapà el 1948 amb l'ajut de Paco Benet, de Bàrbara Mailer i de l'escriptora Barbara Probst Solomon, aconseguí fugir de l'Estat espanyol i s'exilià a Argentina i altres països. Fou una de les peces clau del projecte de "Ruedo Ibérico".

Topics
When
Sunday to Wednesday
December 23 to 26, 2022
Where
467 Davidson ave
Los Angeles CA 95716