L’Internet del futur. Guifi.

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Encara que tothom ha sentit a parlar d'Internet i la majoria de gent l'utilitza és possible que la vertadera revolució en aquest àmbit tot just estigui començant ara, de manera incipient, al nostre país. Guifi.net, organització sense ànim de lucre nascuda a Osona el 2004, s'ha anat estenent a molts altres indrets, ha adquirit un reconeixement internacional i compta ja amb més de 21000 Km. de connexió. Parlem, doncs, possiblement, de l'Internet del futur, de la fibra òptica, de l'autoprestació de serveis, d'una xarxa oberta enfront d'una xarxa privativa. Guifi.net juga un paper rellevant en tots aquests canvis i en les estructures que utilitzem per a connectar-nos i en la manera de mantenir-les amb uns avantatges clars per als usuaris i amb unes traves que també seran exposades.

Ramon Roca ens introduirà en aquest apassionant món en la conferència d?avui. A més de fundador de guifi.net, divulgador infatigable dels seus avantatges i conferenciant, Ramon Roca és, actualment, el president de la Fundació Privada per a la Xarxa Oberta, Lliure i Neutral guifi.net.

Dret a l’habitatge: De la bombolla immobiliària a l’exclusió social

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Ada Colau és membre de la Plataforma pel Dret a l'Habitatge de Barcelona i del moviment veïnal de la mateixa ciutat.

En la conferència d'avui es tractarà de les conseqüències socials que ha tingut, per a molta gent, la crisi econòmica en el bàsic i fonamental dret a un habitatge digne i com, actualment, a Barcelona i arreu de Catalunya i l'estat espanyol, diverses plataformes, com la del Dret a l'Habitatge o la dels afectats per les hipoteques, proposen solucions alternatives a l'oficial en aquesta qüestió.

La immigració i els seus nous significats

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Enrique Santamaría és doctor en Sociologia, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona i membre de CER-Migracions d'aquesta Universitat. Coordinador del grup de treball i recerca en Socioantropologia dels móns contemporanis (ERAPI) de l'Institut Català d'Antropologia. Autor de nombrosos articles també ha publicat obres com La incógnita del extraño (2002) o Retos epistemológicos (2008) que tracten qüestions relacionades amb el tema de la conferència.
Una de les idees fonamentals que ens poden aportar les ciències socials és que si bé les coses, éssers i esdeveniments no són necessàriament el que diem que són, les definicions que col·lectivament en fem passen a ser-ne una part indissociable. La conferència d'avui posarà l'accent en la importància de les definicions que d'un fet social com és l'arribada i l'establiment a Catalunya de persones procedents d'altres indrets del món s'estan elaborant i divulgant actualment. Es remarcarà com els nous significats que s'atribueixen a aquesta presència i la manera de tractar aquests processos ens afecten a tots.

La salut humana sota el capitalisme salvatge

Cafè de l'Orfeó de Vic

El Dr. Carlos Nieto exposarà en aquesta tertúlia les seves idees sobre els efectes nocius del sistema capitalista en la salut humana ja que ha convertit l'ésser humà en una mercaderia i com hem anat alterant les nostres condicions de vida i la situació planetària fins a convertir-nos en creadors de malalties, Així mateix, ens mostrarà com la institució mèdica organitzada en hospitals ha perdut el sentit de la seva creació, és a dir, vetllar per la salut física, psíquica i social dels ciutadans per passar a convertir-se en una institució al servei del capitalisme que obté grans beneficis econòmics de la indústria farmacèutica i la biotecnològica. Segons el Dr. Carlos Nieto només si evolucionem cap a una democràcia vertadera, basada en la cooperació i l'associació col·lectiva podrem aconseguir de posar la sanitat al servei del benestar i la seguretat i no del mercat i la productivitat que ens redueix al rol de consumidors.

L’alimentació global: una mirada amb les ulleres de la sobirania alimentària

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

El control dels aliments té unes enormes repercussions econòmiques i de salut per al conjunt de la població mundial. L'ofensiva "globalitzadora" del capital, des de ja fa uns quants anys, ha considerat de gran valor estratègic aquest sector per raons òbvies. En efecte, sense alimentació no hi ha vida i parlem, doncs, d'un mercat potencial de 7000 milions de persones que s'intenta concentrar en molt poques mans.

Gustavo Duch és un dels més intrèpids denunciadors d'aquestes maniobres i, per escrit i en conferències com la d'avui, exposa amb una gran quantitat d'informació de primera mà i d'experiència dades i reflexions sobre la qüestió amb una gran contundència. Va ser fundador i primer president de "Veterinaris sense fronteres" (1991-2009). Pertany a la Junta Directiva de la Federació Catalana d'ONGD i és President d'Àgora Nord-Sud. És un dels més qualificats impulsors de la "Sobirania Alimentària dels Pobles". Col·labora amb "La Vía Campesina" i en campanyes com "No te comas el mundo" i "Som lo que sembrem". Infatigable divulgador, ha publicat centenars d'articles per via digital o en publicacions com El Periódico, Público, La Jornada de México, Galicia Hoxe, El Correo Vasco entre moltes altres. Igualment és autor de força llibres, els darrers dels quals són Alimentos bajo sospecha (Ed. los libros del Lince) i Sin lavarse las manos (Ed. Play Attitude).

Contra el nou capitalisme terapèutic

Cafè de l'Orfeó de Vic

La tertúlia és una temptativa d'anàlisi dels processos d'integració social en el món de l'economia pels dispositius d'assistència social i terapèutica. En una primera part, Josep Rafanell ens explicarà una sèrie d'experiències clíniques i d'episodis polítics viscuts per ell mateix. A continuació intentarà determinar quines perspectives de resistència i de lluita s'obren davant nostre en termes de comunitats de lluita i qüestionarà tant les noves formes de recomposició del capital com algunes de les formes de resistència no adaptades a les noves realitats actuals.

Josep Rafanell, nascut a Vilanova de Sau (Osona) és psicòleg clínic i viu i treballa a París des de fa més de 20 anys. Exerceix la seva tasca en les perifèries urbanes de la capital francesa i ha treballat en diverses institucions: centres d'acollida, presons, psiquiàtrics, associacions destinades a dones víctimes de violències, gent marginada, toxicòmans, malalts de la SIDA, immigrants precaris... Actualment treballa també en escoles de formació de treballadors socials. S'ha especialitzat en l'estudi de l'etnopsiquiatria a França i qüestiona les bases de la psiquiatria occidental i, especialment la psicoanàlisi. Implicat en els moviments socials i polítics podríem incloure la seva pràctica política en el que el poder judicial i policial francès anomena els medis "anarcoautònoms" la qual cosa l'ha fet objecte de persecucions judicials. Darrerament s'ha ocupat també de l'ecologia política. Autor de bastants articles sobre aquests temes, ha publicat aquest any l'obra Acabar amb el capitalisme terapèutic.
Actualment està treballant en el llibre col·lectiu Comunisme: un manifest.

Les filles de Xahrazad. Literatura àrab i crítica social en veu de dona.

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Margarida Castells, és llicenciada en Filologia Semítica per la Universitat de Barcelona (1985) i doctora en aquesta especialitat en la mateixa Universitat (2011). Exerceix com a professora a la Facultat de Filologia Semítica de la UB. Té un ampli bagatge en el coneixement dels països del Nord de l'Àfrica, del Pròxim Orient i, també de l'Amèrica Llatina. Ha participat en un gran nombre de congressos, seminaris, conferències... relacionades amb la seva especialitat i caldria destacar, entre les seves publicacions, la traducció d'obres com Les mil i una nits directament de l'àrab al català en tres volums (1995), Els viatges d'Ibn Battuta (2005) o l'elaboració d'un Diccionari Àrab-Català (2007). Entre els guardons que ha rebut podríem esmentar el Premi "Ciutat de Barcelona" de l'any 1996 o el Premi "Serra d'Or" (1996 i 2006).
Ara en què l'anomenada "primavera àrab" està tan d'actualitat, en la conferenciant d'avui ens parlarà de la veu de les dones a través de la literatura desenvolupada en aquella llengua i cultura. Partirà de Xahrazad com a símbol de la dona que no calla en un entorn advers i acabarà fent referència a algunes escriptores actuals pertanyents a diferents tradicions i ètnies del Pròxim Orient, especialment de Síria, Líbia i Egipte que coneix més directament.

Els drets a la propietat intel·lectual al món digital

Cafè de l'Orfeó de Vic

El tema que es posarà a debat aquesta nit és d'una gran actualitat i poc desenvolupat des del punt de vista jurídic. Per tant, pot ser de gran interès per a tothom qui utilitzi les tecnologies de la informació i la comunicació i més si ho fa en àmbits públics o que puguin afectar un nombre considerable de persones. Són freqüents els conflictes entre els drets tradicionals del nostre sistema, arrelats durant segles, i que han tendit a uns sistemes de protecció que podríem anomenar tradicionals i els que creuen que els avenços tecnològics han de facilitar una altra configuració d'aquests drets de tal manera que permetin la utilització d'aquestes tecnologies sense necessitat de control i al marge, per tant, dels sistemes de protecció tradicionals que, d'altra banda, solen ser poc efectius en aquest àmbit.
Introduirà la tertúlia Pere Rius, advocat i Diplomat en Dret de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació per ESADE.. Provinent del món de l'empresa va fundar a Vic, fa deu anys, el despatx TICJURIS ADVOCATS, especialitzat en els diferents àmbits del Dret de les TIC com el Dret a Internet, el de la Protecció de dades personals, el dret a la propietat intel·lectual, els delictes informàtics... que configuren un àmbit nou que està en constant evolució. Pere Rius, vocal de la Junta del Fòrum de Debats, assessora empreses, institucions, entitats i particulars en tot el que fa referència als temes esmentats i ha efectuat activitats divulgatives sobre la Protecció de dades, les xarxes socials, compartir Internet, la Propietat Intel·lectual, etc.

Alguns tòpics que han destruït el nostre ensenyament

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

L'ensenyament és un tema de permanent actualitat i que desperta fortes polèmiques socials. Des de fa anys, els constants canvis curriculars promoguts des de les Administracions educatives, moltes vegades contradictoris, han convertit l'ensenyament no universitari, especialment el secundari, en un terreny adobat per a tot tipus d'experiments que, en general, han contribuït a la davallada dels nivells educatius de l'alumnat del país i a una desorientació entre els diferents col·lectius afectats (professors, mestres, alumnes, famílies...).

En la conferència d'avui ens parlarà d'aquest tema, des de l'experiència personal i professional, Ricardo Moreno, llicenciat en Matemàtiques i doctor en Filosofia, catedràtic de Matemàtiques d'Institut i professor d'història de les matemàtiques i de la ciència a la Universitat Complutense de Madrid. Especialista en història de les matemàtiques i en matemàtica medieval àrab n'ha traduït obres com Compendio del arte del cálculo, d' Ibn al-Samh o bé llibres com Omar Jayyam, poeta y matemático i Plücker y Poncelet, dos modos de entender la geometría.
Però en els darrers anys ha assolit una projecció pública important per les seves crítiques al sistema educatiu actual amb obres com Panfleto antipedagógico o bé De la buena y la mala educación, de les quals se n'han fet diverses edicions. Ricardo Moreno sotmet el paradigma educatiu actual a una crítica epistemològica que palesa les incoherències i les fal·làcies d'un discurs pedagògic, l'implantat a l'Estat espanyol a partir de la LOGSE, que, des de la seva aplicació ha degradat l'ensenyament i ha devaluat el coneixement a partir de tòpics pseudocientífics instrumentalitzats per un pensament únic l'objectiu del qual, segons Moreno, no és sinó acabar amb el concepte il·lustrat d'educació.

L’ansietat i les seves repercussions

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Antoni Bulbena és un dels més grans investigadors del tema i gaudeix d'un ampli prestigi internacional. És catedràtic de Psiquiatria de la UAB, director de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addicions del Parc de Salut-Mar de Barcelona. També és Cap del Servei de Psiquiatria i Toxicomanies de l'Hospital del Mar de Barcelona, membre del Consell Assessor en Salut Mental de la Generalitat de Catalunya, de la Junta Directiva de la Sociedad Española de Psiquiatria i vicepresident de la European Association for Consultation Liaison Psychiatry and Psychosomatics.
És coautor del llibre Medición clínica en Psicología y Psiquiatría, referent indispensable per a tots els investigadors del tema i ha escrit centenars de capítols i articles en obres i revistes científiques.
Cal destacar les seves investigacions en àmbits com la demència i pseudodemència, les urgències psiquiàtriques, la memòria, depressió, fòbies i estrès, entre altres, i en la línia de relacionar els trastorns d'ansietat i les patologies somàtiques associades.
Actualment coordina el grup de recerca sobre Angoixa, trastorns afectius i esquizofrènia i està estudiant les influències del clima, els canvis estacionals i determinats aliments (com la xocolata) en la incidència i evolució de l'ansietat i els trastorns de l'afectivitat com la depressió, el trastorn bipolar o l'afectivoestacional.
Que l'ansietat és una característica important de la nostra societat, poques persones ho discutirien. Ara bé, analitzar-ne el perquè i les repercussions de tota mena que això comporta ja és molt menys freqüent. Amb aquesta conferència d'avui pretenem posar a l'abast de la gent interessada dades, reflexions i anàlisis que els permetin ampliar els seus coneixements sobre la qüestió de manera assequible i actualitzada.

El “Crash” del 2010. Estat de la qüestió.

Auditori de la Caixa d'Estalvis de Manlleu a Vic. Vic, Spain

Santiago Niño Becerra és doctor en Economia per la Universitat de Barcelona (1980), té una llarga experiència en el camp de l'empresa, sobretot en la siderúrgia, i és catedràtic d'Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull de Barcelona (IQS School of Management). Fins ara la seva obra més destacada és El crash del 2010 (2009) que va causar un gran impacte i en la qual sosté que la crisi que vivim, a l'Estat espanyol, durarà fins al 2020 i que el pitjor d'aquesta crisi encara no ha arribat. De fet, des del 2006, en molts articles, ha defensat aquesta posició que han corroborat molts dels fets esdevinguts i que l'han convertit en una mena de "profeta" econòmic i han fet que augmentés la seva popularitat i prestigi. En efecte, la seva presència i opinió són sol·licitades en els principals mitjans de comunicació del país ja sigui en forma d'entrevistes o d'articles. Molt aviat publicarà un nou llibre que promet ser polèmic i de gran interès.

Ens sembla que no cal justificar l'actualitat del tema per la seva obvietat, estem vivint una de les crisis més importants i profundes de tota la història del capitalisme, i pel que fa al conferenciant, es tracta d'una de les personalitats més rellevants del camp econòmic de què disposa el nostre país i, també, d'una important rellevància internacional.

Topics
When
Sunday to Wednesday
December 23 to 26, 2022
Where
467 Davidson ave
Los Angeles CA 95716